Mengapa Umat Islam Mengelilingi Kaabah? Inilah Jawapan Dr Zakir Naik


Dr. Zakir Naik adalah nama yang tidak asing lagi di seluruh dunia. Beliau terkenal sebagai seorang pakar dalam perbandingan agama diperingkat antarabangsa.

Dilahirkan pada 18 Oktober 1965 di Mumbai, India. Beliau terkenal dengan kebolehannya mematahkan hujah pihak lawan serta memberikan jawapan yang menyakinkan terhadap persoalan-persoalan yang dikemukan secara spontan.

Beliau sangat terkenal dengan teknik pidato dan debatnya yang mantap dan berkesan, menggunakan dalil-dalil daripada Al-Quran dan hadis yang sahih serta beberapa kitab-kitab agama lain seperti kitab Bible, kitab Veda, kitab Bhagwad Geeta, kitab Upandishads dan banyak lagi.

Kembara dakwahnya juga ternyata berkesan dan efektif apabila forum ceramah berliau sentiasa menarik minat ribuan hadirin dari pelbagai latar belakang agama.

Di dalam setiap ceramahnya sudah pasti banyak persoalan-persoalan diajukan kepadanya. Dalam sebuah forum terbuka yang dihadiri oleh ribuan hadirin dan disiarkan di Peace TV, seorang lelaki bertanya kepada Dr. Zakir Naik, mengapa umat Islam mengelilingi kaabah ketika haji dan umrah. Apakah ada alasan ilmiah dan logik disebaliknya?

"Saya ingin mengetahui tentang kaabah. Maksud saya, apa penjelasan secara kajian keilmuan dan logik pentingnya kaabah? Dan mengapa umat islam mengelilingi kaabah?"

Jawapan Dr. Zakir Naik

Saudara ini bertanya dengan bagus.

Apa pentingnya kaabah menurut kajian keilmuan dan logik? Dan mengapa umat Islam mengelilingi kaabah?

Ramai orang bukan Islam beranggapan bahawa umat Islam menyembah kaabah. Saya akan memberikan jawapan saya dan nanti saya akan memberikan jawapan secara ilmiah. Saya akan satukan bersama.

Menjawab soalan saudara dan orang bukan Islam lainnya atas kesefahaman ini.

Kaabah adalah kiblat, sebagaimana berfirman Allah dalam Al-Quran:

"Dan di mana sahaja kamu berada, palingkanlah muka kamu ke arah kaabah" (QS. Al-Baqarah: 144)

Dalam bahasa Arab, kiblat. Jadi kaabah hanya sebagai arah. Sebagai contoh, misalnya sekarang kita sembahyang, beberapa orang menghadap selatan, ada yang menghadap utara, ada yang menghadap ke timur, ada yang menghadap ke barat. Ke arah mana yang kamu ikut? Jadi demi persatuan, kami menghadap pada satu arah kaabah.

Jadi kaabah adalah kiblat kami. Tidak ada seorang muslim pun yang menyembah kaabah.

Dan ketika peta geografi dunia pertama kali adalah muslim yang membuat itu pertama kali. Al Idrisi pada tahun 1154 yang membuat peta dunia, bahkan muslim yang membuat peta dunia itu, kutub selatan ada di atas dan kutub utara ada di bawah dan kaabah ada di tengah-tengah.

Kemudian orang barat meluncurkan kartografi (pembuatan peta) dan mengubah kutub utara ke atas dan kutub selatan ke bawah, bahkan kaabah masih tetap berada di tengah-tengah.

Jadi di bahagian mana pun kamu berada di dunia, jika kamu berada di utara menghadap ke selatan, jika kamu di selatan menghadap ke utara. Semua muslim di dunia menghadap pada satu arah iaitu kaabah dan kaabah adalah kiblat.

Sekarang, ketika kamu pergi umrah, ketika kamu pergi haji, kita melakukan tawaf mengelilingi kaabah. Kita berjalan mengelilingi kaaba. Kenapa kami berjalan mengelilingi kaabah? Pada dasarnya adalah kerana Tuhan Pencipta. Dan Nabi Muhammad melakukan itu.

Kamu bertanya apa alasan logiknya? Ini tidak disebuat dalam Quran dan hadis. Jika aku adalah orang berakal mahu berfikir, kenapa kami berjalan mengelilinginya? Alasan yang boleh aku fikirkan adalah setiap lingkaran hanya punyai satu titik tengah. Kita berjalan mengelilingi kaabah adalah untuk membuktikan bahawa hanya ada satu Tuhan.

Dan pertanyaan Umar bin Khattab ketika mencium Hajar Aswad yang ada di kaabah, "Hajar Aswad ini hanyalah batu yang tidak dapat memberikan kebaikan dan keburukan. Aku menciumnya kerana melihat Nabi menciumnya." Jadi tidak ada muslim yang menyembah kaabah.

Bahkan di zaman Nabi, ada sahabat yang melaungkan azan di atas kaabah. Tidak ada orang yang menyembah sesuatu lalu berani berdiri di atasnya.

Jadi kaabah adalah kiblat, hanya arah. Bukan disembah.

0 comment... add one now