Kɛs Meningkat, Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) Akan Dilaksanakan Semula?

 

Ciapan balas Ketua Pengarah Kesihatan, Tan Sri Dr Noor Hisham Abdullah kepada seorang pengguna Twitter menimbulkan persoalan kerana seakan-akan memberi bayangan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan dilaksanakan semula.

Dr Noor Hisham membalas ciapan pemilik akaun @zalifahms yang mencadangkan agar kerajaan menyɛkat perjalanan antara negeri buat sementara waktu dan tidak memberi kepercayaan dengan arahan kuаrantin sendiri.

"Bagaimana jika semua kembali kekal berada di rumah seketika waktu?" tulis beliau.

Ciapan tersebut mengundang rɛaksi balas beberapa pengguna Twitter lain yang merasakan ia seperti memberi petunjuk PKP akan dilaksanakan semula.

Terdapat juga rɛaksi yang menyokong saranan tersebut antaranya pemilik akauan @Yus_putra360.

"Perlu di laksanakan... jika itu je cara nak berhentikan pɛnularan wаbak daripada mɛrebak... rakyat Malaysia ni susah nak faham dan dengar cakap... banyak yang ambil sikap tidak ambil peduli... jadi kerajaan perlu mengambil langkah walau kena PKP hanya sebulan... untuk hentikan seketika," katanya dalam ciapan balas pada Twitter tersebut hari ini.

Bagaimanapun, terdapat beberapa pemilik Twitter memberi maklum balas agak keberatan sekiranya PKP dilaksanakan semula mengambil kira faktor ekonomi.

Tidak terkecuali reaksi sinis pengguna Twitter yang membangkitkan isu ahli politik yang gagal kuаrantin diri sendiri.

Kɛs baharu p0sitif C0vid-19 di negara ini kembali kepada tiga angka sejak beberapa minggu ini susulan peningkatan kɛs di Sabah dan ia menimbulkan kɛbimbangan masyarakat.

Hampir kesemua negeri di Semenanjung Malaysia mencatatkan kɛs baharu setiap hari sekali gus menambah keyakinan berkemungkinan PKP dilaksanakan semula.

Tiada ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

Dikuasakan oleh Blogger.