Dr MAZA Dɛdah Pengalaman Menarik Raja Perlis Ketika Menjadi Agong Ke-12, Baginda Tidak Tunduk Permintaan Pihak Kerajaan

 


Menerusi perkongsian yang dibuat melalui akaun facebook rasminya Dr Maza, mufti negeri Perlis Dato' Dr Mohd Asri Zainul Abidin mendɛdahkan kisah menarik mengenai Raja Perlis ketika menjadi Yang Dipertuan Agong ke-12. Berikut adalah apa yang telah dikongsikan oleh beliau.

Antara perkara yang sering DYMM Raja Perlis menceritakan kepada kami ialah pengalaman-pengalaman menarik semasa menjadi Yang Di-Pertuan Agong Malaysia ke 12 (Dec 2001- Dec 2006).

Salah satu kisah yang sering baginda ulang mungkin dekat di hati baginda ialah ketika baginda diminta oleh Pihak Kerajaan ketika itu untuk melakukan upacara meletakkan kalungan bunga di Tugu Negara sebagai satu penghormatan kepada tugu dan para pahlawan negara. Baginda menjawab kepada pihak yang meminta: “Untuk Angkatan Tentera saya akan melakukan apa sahaja. Namun, meletakkan kalungan bunga di tugu, itu tidak dapat saya lakukan. Itu mempunyai unsur syirik”.

Memandangkan baginda tidak berkenan melakukan hal tersebut, Pihak Kerajaan ketika itu menghantar salah seorang anggota kabinet untuk memujuk DYMM Tuanku. Baginda menjawab kepada menteri berkenaan: “Apakah bezanya perbuatan tersebut dengan perbuatan meletakkan bunga (memuliakan) di pongsu (maksudnya di tunggul batu atau patung)? Itu mempunyai unsur syirik. Kalau kerana hendak menjadi Yang Di-Pertuan Agong saya terpaksa melakukan hal itu, saya sanggup segera balik ke Perlis. Saya tidak sanggup masuk nɛraka kerana syirik hanya disebabkan perkara ini”.

Akhirnya, Pihak Kerajaan ketika itu bersetuju bahawa DYMM Yang Di-Pertuan Agong tidak perlu melakukan upacara tersebut. Semoga ALLAH mengganjari DYMM Raja Perlis atas pendirian tegas baginda dalam hal tersebut.

Dikuasakan oleh Blogger.
facebook KLIK PANGKAH 2 KALI UNTUK TUTUP Button Close