Sinopsis 7 Hari Mencintaiku 2Drama 7 Hari Mencintaiku yang ditayangkan pada tahun 2016 lalu pernah menjadi kegilaan ramai ianya telah mencatat tontonan drama tertinggi di Malaysia. Terbaru sambungan drama tersebut iaitu 7 Hari Mencintaiku 2 yang menampilkan Siti Saleha dan Shukri Yahaya selaku tunjang utama bakal ditayangkan untuk tontonan ramai. Sudah pasti ramai yang tidak sabar untuk menonton drama yang penuh dengan konflik ini.

Pada awalnya drama 7 Hari Mencintaiku 2 sepatutnya ditayangkan pada bulan April lalu, namun disebabkan sesi pengambaran yang terjejas kerana Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) akibat pandemik koronavirus, drama 7 Hari Mencintaiku 2 yang juga merupakan kesinambungan 7 Hari Mencintaiku akan mula ditayangkan pada 2 Julai 2020 menerusi slot Akasia TV3.

Sinopsis 7 Hari Mencitaiku 2

Mia Adriana dan Khuzairi melayari hidup bahagia berumah tangga. Ditambah pula dengan kehadiran cahaya mata kedua.

Kebahagiaan abang bila sayang dan anak-anak ada di sisi.” Itulah kata-kata yang sering diucap Khuzairi pada isterinya. Di saat mereka diulit bahagia. Puan Hayati dan Dato’ Johari kembali dengan dendamnya. Hebat Puan Hayati mengatur rancangan. Mia Adriana termakan dengan kata-katanya. Syakila tak kurang hebatnya.

“Dosa tu bukan datang dari mama! Dosa tu datang dari suami mak! Abah yang tergilakan mama! Sampai sanggup nak buat perkara terkutuk! Dosa abah tu yang akan terpalit dalam rumah ni! Suami mak tu gatal!” Hilang hormatnya pada Pak Samad. Seorang lelaki yang dihormati selama ini. Mak Leha mula membenci Mia Adriana.

“Kau ingat! Seorang anak perlukan restu ibu! Kalau kau nak Khuzairi dapat restu aku! Kau tinggalkan dia! Selagi kau masih jadi isteri dia! Sampai bila-bila dia tak akan dapat restu aku! Tanpa restu ibu Khuzairi tak akan bahagia!” Nadia putus tunang dengan Zaidi. Helmi bercerai dengan Sofi dan Khuzairi pula bergolak rumah tangganya. Nurul Ain muncul dalam hidup mereka. Mak Leha berkenankan gadis ini. Nurul Ain begitu sempurna di matanya.

“Mi nak mak tanya Nurul. Kalau abang long tu hanya kerja jaga kambing, dia nak tak? Lepas tu mak nilai, mana permata, mana batu jalan.” Helmi cuba menyedarkan emaknya. Khuzairi rasa tercabar. Dia bagaikan melukut di tepi gantang. Khuzairi pujuk, Khuzairi rayu, Mia Adriana tetap nak pergi. Khuzairi tak mampu menggapainya lagi.

“Pergi Mia! Pergi! Saya dah tak nak tengok muka awak! Pergi sejauh mana yang awak nak! Moga hidup awak akan lebih bahagia tanpa cinta Khuzairi!” Sayu mata Mia Adriana memandang anak-anaknya.

“Maafkan ibu sayang. Ibu terpaksa pergi.” Dia merenung suaminya buat terakhir kali. Walau 7 Hari Mencintaiku, cinta Khuzairi tiada lagi. Selamat tinggal abang. Selamat tinggal sayang. Kata-kata yang diucap dalam hati bersama deraian air mata.

Dikuasakan oleh Blogger.