Senarai Kolej Komuniti Di Malaysia Dan Kursus Yang Ditawarkan


Senarai Kolej Komuniti Di Malaysia Dan Kursus Yang Ditawarkan

Kolej Komuniti merupakan satu sistem pendidikan tinggi di Malaysia di bawah pengurusan Jabatan Pengajian Kolej Komuniti (JPKK), Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia.

Pada 5 Julai 2000, Jemaah Menteri telah mempertimbangkan memorandum No. 398/2225/00 yang telah dikemukakan oleh Menteri Pendidikan tentang konsep penubuhan dan pelaksanaan Kolej Komuniti di setiap kawasan parlimen.

Kolej ini akan menjadi institusi yang menyediakan keperluan latihan dan kemahiran pada semua peringkat dan memberi peluang pendidikan kepada lepasan menengah sebelum ke pasaran tenaga kerja atau melanjutkan pendidikan ke peringkat lebih tinggi.

Kolej Komuniti memberikan perkhidmatan kepada masyarakat sekitar melalui tawaran kursus sepenuh masa yang diiktiraf oleh kerajaan dan kursus pendek. Lepasan Kolej Komuniti yang berkelayakan dapat meneruskan pengajian peringkat diploma di Kolej Komuniti, Politeknik atau Institut Pengajian Tinggi yang lain.

Kelayakan Masuk

  • Warganegara Malaysia dan lulus peperiksaan Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) atau Sijil Pelajaran Malaysia Vokasional (SPMV).
  • Kelayakan lain yang setaraf boleh dipertimbangkan oleh Kementerian Pengajian Tinggi Malaysia.
  • Calon-calon dari kalangan penduduk setempat akan diberi keutamaan.
  • Untuk program diploma, hanya lulusan dari Sijil Kolej Komuniti sahaja layak memohon.


Senarai Kolej Komuniti Di Malaysia

PERLIS


KEDAH


PULAU PINANG


PERAK


SELANGOR


NEGERI SEMBILAN


MELAKA


JOHOR


PAHANG


TERENGGANU


KELANTAN


SARAWAK


SABAH

Dikuasakan oleh Blogger.