Vaksin C0VID-19 Dari Rusia, Saintis Memberi Amaran

 


Pengumuman Rusia berjaya menghasilkan vaksin C0VID-19 pertama di dunia mengundang keraguan dan kebimbangan.

Dalam kalangan pakar di antarabangsa, mereka masih skeptikal dan mempertikaikan keputusan ujian klinikal itu memandangkan tempoh kelulusan yang singkat.

Para saintis di Rusia dan negara lain memberi amaran bahawa tindakan terburu-buru menawarkan vaksin sebelum ujian peringkat akhir selesai boleh menimbulkan risiko.

Percubaan fasa tiga melibatkan puluhan ribu sukarelawan dan boleh memakan masa berbulan lamanya dan ia satu-satunya cara membuktikan sama ada vaksin itu berkesan dan selamat.

Seorang pakar di Pusat Keselamatan Kesihatan Johns Hopkins University, Amesh Adalja, melahirkan kebimbangan, sekiranya vaksin Rusia bermasalah, ia akan merosakkan kepercayaan masyarakat terhadap sebarang vaksin C0VID-19 selepas ini.

"Saya berpendapat, ada kemungkinan ia berbahaya untuk dilakukan sebelum kita tahu sejauh mana vaksin itu selamat dan efektif.

"Kerana, ketika ini kita terlibat dalam satu perlumbaan global untuk membangunkan satu vaksin secepat mungkin.

"Dan kita bukan saja perlu bimbang tentang keselamatan dan keberkesanannya, tetapi harus mewujudkan keyakinan kepada orang ramai sehingga mereka benar-benar ingin mengambil vaksin ini.

"Dan sekiranya ada sesuatu yang tidak kena, ia akan jadi satu halangan buat kita. Oleh itu, kita mesti sangat berhati-hati dalam melakukannya.

"Sekiranya sesuatu berlaku dalam pengalaman Rusia dari segi isyarat keselamatan baru ini, atau mungkin ia kemudiannya didapati tidak begitu berkesan, perkara ini akan mewarnai kesemua vaksin lain dan menyukarkan usaha menyampaikan mesej kesihatan awam," katanya.

Terdahulu, Presiden Vladimir Putin mendakwa Rusia menjadi negara pertama di dunia meluluskan vaksin C0VID-19, selepas dua bulan mengujinya ke atas manusia.

Tegasnya, dengan kejayaan ini, kepakaran negara itu dalam bidang saintifik sudah terbukti.

Namun begitu, vaksin itu masih perlu melalui ujian terakhir.

Putin menekankan, vaksin berkenaan melalui ujian-ujian yang diperlukan dan terbukti berkesan.

"Setahu saya, vaksin C0VID-19 pertama diluluskan. Saya tahu ia terbukti berkesan dan mewujudkan imuniti badan yang stabil. Ia telah melepasi segala ujian yang diperlukan," katanya.

Malah, beliau juga memaklumkan, anak perempuannya sendiri sudah menerima vaksin terbabit.

Sementara itu, Kementerian Kesihatan Rusia memberitahu, vaksin berkenaan dijangka menawarkan imuniti daripada jangkitan itu sehingga dua tahun.

Kata kementerian itu, fasa ketiga ujian klinikal bermula hari ini (Rabu).

Dakwaan Moscow itu juga turut mengundang kebimbangan Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO).

Jurucakap WHO memaklumkan, pra kelulusan sebarang vaksin perlu melalui penilaian ketat badan terbabit.

"Kami sedang dalam perbincangan dengan pihak berkuasa kesihatan Rusia berhubung isu pra kelulusan vaksin C0VID-19.

"Tetapi pra kelulusan apa jua vaksin memerlukan penilaian ketat berhubung data keselamatan yang diperlukan," kata jurucakap itu.

Menurut data WHO, sekurang-kurangnya empat vaksin kini dalam fasa ketiga ujian klinikal ke atas manusia sementara lebih 100 vaksin C0VID-19 sedang dibangunkan di seluruh negara.

Rusia setakat ini mencatatkan hampir 900,000 kes C0VID-19 dengan lebih 15,000 kematian.

Tiada ulasan

Nota: Hanya ahli blog ini sahaja yang boleh mencatat ulasan.

Dikuasakan oleh Blogger.